english | magyar
Kapcsolat | Karrier

Get Adobe Flash player

Híreink

1 / 9Szarvasgomba telep Törökszentmiklóson

Új ágazatba kezdett a Törökszentmiklósi Zrt. egy hektáron szarvasgomba telepet hozott létre, Magyarországon a harmadikat. Ma Magyarországon a szarvasgomba termesztés még a kezdeteknél tart, bár már egy évtizedes múltra tekinthet vissza.

Jelenleg hazánkban kevesebb, mint 50 hektárra tehető a szarvasgomba ültetvények teljes felülete, átlagos méretük nem éri el az egy hektárt, ez alól egy két nagyobb ültetvény számít kivételnek. Jelenleg 2 termő ültetvényt tartanak számon az egyik, Közép-Európa legnagyobb szarvasgomba ültetvénye (15 hektár), 2007-ben fordult termőre, idén mintegy 20 kilót termett. A másik egy kísérleti ültetvény, amely idén fordult termőre.


A törökszentmiklósi gazdaság egy hektáron telepített szarvasgombával beoltott tölgy és mogyorófa csemetéket. Termés várhatóan két év múlva lesz.

A szarvasgomba ma igazi luxuscikk, fűszernövényként hasznosítják. Hazánkban évi 500 kilót értékesítenek belőle, és kilója fajtától függően több tízezer vagy több százezer forint is lehet.

A szarvasgomba felfedezését valószínűleg a vaddisznóknak köszönhetjük, ugyanis jellegzetes szaga az ivarérett vadkanéra hasonlít, ezért a kocák kitúrják. A rómaiak is használták, és Mátyás királynak is nagy kedvence volt.
A szájhagyomány úgy tartja, hogy a szarvasok a nyári párzás előtt ettől a gombafajtól kapnak erőre. A szaporulat növelése céljából adták a múltban a háziállatoknak, és ezért nevezik hazánkban gímgombának is. Már a XIX. sz. elején rájöttek a franciák arra, hogy ha olyan tölgyfa alá vetnek makkot, amely alól rendszeresen gyűjtöttek szarvasgombát, akkor a csemete gyökerére nagy valószínűséggel szintén rátelepszik a gomba. Ezeket a csemetéket aztán 1-2 éves korukban átültették, létrehozva belőlük a szarvasgomba termesztő ültetvényt.

Törökszentmiklóson egy vadászat alkalmával az egyik – erre kiképzett – kutya fedezte fel, hogy a földben szarvasgomba található. Innen jött az ötlet, hogy ültetvényt kellene telepíteni. Bevizsgáltatták a földet, és kiderült, hogy kedvező a szarvasgombának.

Francia vélemények szerint a jelenlegi termelés a piaci igényeknek mindössze 30%-át képes kielégíteni. Így nyugodtan állítható, ha lenne megfelelő hazai termelés, akkor a magyar szarvasgombának biztosítva lenne a piaca.Az aranyárban mért gumó

vissza


Címlap | Divíziók | Partnereink | Képek | Videók | Kapcsolat
Minden jog fenntartva © 2010 Jogi nyilatkozat